9 Haziran 2013 Pazar

ÖZGÜL FOBİ

ÖZGÜL FOBİ
 
Özgül fobi, sosyal fobi ve agorafobi için tanımlanan durumların dışında kalan durumlar veya nesnelere karşı duyulan mantıksız ya da aşırı korkudur.
Özgül fobi, açıkça görülen nesne ve durumlardan belirgin, sürekli ve anlamsız korku duyma halidir.
DSM-IV tanı ölçütlerinde, korkuyu başlatan etkenler esas alınarak özgül fobinin 5 alt tipi tanımlanmıştır.
Durumsal Tip: Korkuyu toplu taşıma araçlarında bulunma, tüneller, köprüler, asansörler, uçak yolculuğu, araba kullanma gibi durumlar başlatmaktadır.
En sık çocuklukta ve yirmili yaşların ortalarında görülür.
Doğal Çevre Tipi: Korkuyu fırtına, yüksek yerler, su gibi doğal koşullar başlatmaktadır. Genellikle çocuklukta başlamaktadır.
Kan-enjeksiyon-yara tipi: En sık kalıtımsal geçiş gösteren tiptir. Korkuyu kan, enjeksiyon ya da  invaziv tıbbi girişimler başlatır. Genellikle ailevidir ve çoğu zaman güçlü bir vazovagal tepki ile belirgindir. Hastaların %75’i bu durumla karşılaştıklarında bayılırlar. Korku nedeniyle müdahaleden sağlığının bozulmasına neden olabilir.
Hayvan Tipi: Korkunun nedeni hayvan ya da böceklerdir. Genellikle çocuklukta başlar.
Diğer Tip: Tıkanıp boğulmaktan, soluğun kesilmesine, kusmaya ya da hastalığa yakalanmaya yol açabilecek durumlardan, yüksek ses ya da masal kahramanlarından korkma ile belirli özgül fobi alt tipidir. Boğulma korkusu beslenme bozukluğu oluşturacak şiddette olabilirler.
Epidemiyolijiye göre başta hayvan ve doğal çevre tipi olmak üzere özgül fobiler çoğunlukla kadınlarda görülür ve kadın/erkek oranı yaklaşık 2-2.5 olarak bildirilmektedir.
Kaçınma davranışı ile bir şekilde yaşantısını sürdüren hastaların çoğunluğu tedaviye başvurmazlar. Erişkin döneme kadar ulaşan fobilerin tedavi edilmeden düzelme şansı düşüktür.
TEDAVİ
      A.    Önleme: Hayvan deneylerinde korkunun anadan babadan geçtiği görüldüğü gibi tam tersi de görülmüştür. Anne ve babalara fobik özellikleri olmayan çocuk korkularının üzerine gidilmesi ya da korkularının ele alınması konusunda uygun yaklaşımlar sergilenmiştir.
      B.     Hastaya ve aileye danışmanlık: Hastalığın tedavisinde basit uygulanabilir ve başarılı yöntemlerin olduğu belirtilmelidir. Bu durumun ‘kafaya takılmayacak bir durum’ya da ‘Huy’, ‘Kişilik özelliği’ gibi bir durum olmadığı açıklanmalıdır. Korktuğu durumdan sıkıntı duymamak için uzaklaşmak yerine üzerine gitme temeli bir tedavinin başarılı olacağı belirtilmelidir.
      C.    Genel tedavi ilkeleri: Özgül fobilerde antideprasan tedavileri denenmiş ancak genel olarak etkili bulunamamıştır ya da etki güçleri çok düşük bulunmuştur.
Özgül fobilerde ilaç tedavisinin etkili olduğunu söylemek zordur. İlaç daha çok fobinin oluşturduğu anksiyete üzerinde etkilidir ve ilaç tedavisi fobi bozukluklarındaki kaçınma ile kognitif çarptırmalar üzerine etkisizdir.


Günümüzde ise, özgül fobilerin tedavisinde bilinen en etkili yöntem yüzleştirmedir. Davranışçı yaklaşımlar özellikle özgül fobilerin tedavisinde birkaç gün, birkaç hafta içinde etkili olabilmektedir. Yüzleştirme tedavisinde motivasyonu yeterli olan, depresif  belirtilerin bulunmadığı fobik uyaranın açıkça belli olduğu olgularda rahatlıkla uygulanabilir.

Korku oluşturan nesne ve durumların gerçekte hiçbir tehlike oluşturmayacağı ve fobik uyaranla ilgili olası yanlış bilgiler konusunda yeteri kadar çalıştıktan sonra (bilişsel tedavi), hastalar fobik uyaranla hafiften şiddetliye doğru kademeli olarak yüzleştirilir. Amaç hastaları duyarsızlaştırmaktır.
Davranışçı terapiler: Davranış tedavileri oldukça genel bir ifadeyle, öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının analiz ve tedavilerine sistematik bir biçimde uygulanışı olarak tanımlanabilir.
Bu yaklaşım çerçevesinde uyumsuz davranışlar, örneğin fobik kaçınma davranışları, yanlış öğrenmeler aracılığıyla sonradan kazanılmış davranışlar olarak kabul edilir.

Bilişsel terapiler: Bilişsel psikoloji uyaranlara tepki arasındaki süreçleri inceler. Bilişssel tedavilerde amaç korkuların temelinde yer alan bu tür abartılı ve olumsuz düşüncelerin hastasıyla birlikte ele alınarak düzeltilmesidir.